Uzuncaburç ve Olba

Akdeniz‘in önemli antik kentlerine ev sahipliği yapan Mersin‘de en iyi korunmuş tarihi kalıntılara, Silifke‘nin 30 km kuzeyindeki Uzuncaburç beldesinde rastlanıyor. Helenistik Dönem’de Olba Krallığı’nın ibadet yeri olan bugünkü Uzuncaburç, Roma İmparatorluğu egemenliğinde, MS 72’de kendi adına para basabilen yeni bir siteye dönüştü.

Şehirlerimizin, kasabalarımızın bu bilinmez yönleri hem beni şaşırtıyor hem de üzüyor. Bu kadar görkemli bir antik kente sahip olup da bunu, ülkem vatandaşlarının dahi bilmemesi ne üzücü. Oysa bu zenginlik tüm yöre halkını kalkındıracak kadar turizm değeri taşıyor.
Kentteki, Zeus Tapınağı, burç ve piramit çatılı anıt mezar yapıları Helenistik Çağ izleri taşırken, sütunlu cadde, tiyatro, tören kapısı, antik çeşme, Şans Tapınağı ve Zafer Kapısı Roma döneminden kalma yapılar olarak biliniyor.

Hristiyanlığın bölgede 5. yüzyıldan itibaren yaygınlaşmasıyla şehirdeki kiliselerin sayısı arttı. Bizans’ın ardından bölgede hakimiyet kuran Türkler’in, şehri yüksek kulenin ismiyle anmaya başlamasıyla Uzuncaburç ismi günümüze kadar ulaştı.