Frederik Barbarossa Anıtı

Ordusu ile Filistin'e giderken Göksu Nehri'nden geçmeye çalıştığı sırada boğulan Roma- Germen İmparatoru Friedrich Barbarossa'nın anıtı Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinde görev yapan Elçi Prof. Dr. Pascal Hector ile Adana Almanya Eski Fahri Konsolosu ve Akdeniz Türk-Alman İşadamları Derneği Başkanı Teyfik Kısacık’ın girişimleriyle daha görkemli bir şekilde yeni yerine dikilip çevre düzenlemesi yapıldı.

Anıtın yapılmasını sağlayan emekli Konsolos Kısacık, yaptığı açıklamada, inanç turizmi açısından son derece önemli olan Fredrich Barbarossa’nın anıtını ve anıt çevresinde çevre düzenlemesini yaptırmaktan dolayı mutlu olduklarını kaydetti. Eski anıtı ziyaret ettikleri Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinde görev yapan Elçi Prof. Dr. Pascal Hector, eşi Annette, çocukları Coustanhn, Leo, Deniehet, annesi Annemarie'nin yeni anıtı gördüğünde çok mutlu olacaklarını ifade eden Kısacık, Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile barış içinde serbest geçiş için bir anlaşma yapan Barbarossa’nın Haçlı Seferi'nde Filistin'e giderken Göksu Nehri'nde boğulduğunu belirtti.

Barbarossa’nın yapılan anlaşma kapsamında 3 bini tam zırhlı toplam 15 bin askeriyle ülkesinden 11 Mayıs 1189'da çıktığını hatırlatan Kısacık, “10 Haziran 1190 tarihinde ulaştığı Silifke'deki Göksu Nehri'ni geçerken üzerindeki zırhların ağırlığı nedeniyle 67 yaşında boğularak ölmüş. Yöremizin inanç turizmi açısından bu anıtın yapılması çok önemliydi ve yaptığımız çalışmalar neticesinde bunu gerçekleştirdik" dedi. Alman vatandaşların Silifke bölgesine geldiği zaman Barbarossa anıtını mutlaka ziyaret ettiğine dikkati çeken Kısacık, "Almanya ile Türkiye'nin yüzyıllarca süren bir dostluğu var.

Bu dostluk bu anıtla ebediyen devam edecektir. Bu dostluğun devam etmesi için yapılan yeni anıta zarar verilmemesi de çok önemli. Çünkü geçmişte mevcut anıta her zaman zarar verildi. Geçmişten gelen dostluğumuzun geleceğe devam etmesi açısından yeni yapılan anıta herkesin sahip çıkması gerekir” dedi.